Obezitatea la nivel mondial

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în anul 2022, 39% din populația adultă la nivel mondial avea supraponderabilitate, iar 13% a fost diagnosticată cu obezitate. Aceste cifre sunt alarmante și reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu statisticile din anii precedenți. Obezitatea este mai frecventă în țările cu venituri ridicate, dar creșterea rapidă a acestui fenomen se observă și în țările cu venituri medii și scăzute.

Obezitatea la nivel mondial

Factorii care influenteaza obezitatea la nivel mondial

Există o mulțime de factori care contribuie la creșterea obezității la nivel mondial. Unul dintre acești factori este schimbarea stilului de viață, cu o tendință spre sedentarism și consumul crescut de alimente bogate în calorii și sărace în nutrienți. Consumul de alimente procesate, bogate în grăsimi saturate și zahăr, a crescut semnificativ în ultimii ani, iar acesta este unul dintre factorii principali care contribuie la creșterea obezității.

În plus, urbanizarea și creșterea populației urbane au adus cu sine schimbări în ceea ce privește obiceiurile alimentare și activitatea fizică. Oamenii petrec mai mult timp la birou, în fața computerului, și mai puțin timp practicând activități fizice și sporturi în aer liber. De asemenea, accesul la alimente nesănătoase a devenit mult mai ușor, astfel încât oamenii au tendința să mănânce mai mult și să aleagă alimente mai puțin sănătoase, si datorita pretului mic sau a lipsei de timp (alegem alimente pre-fabricate).

Cu ce boli ne putem confrunta din cauza obezitatii?

Obezitatea este o afecțiune medicală care afectează din ce în ce mai multe persoane în întreaga lume. Aceasta se referă la o acumulare excesivă de grăsime corporală, care poate duce la complicații de sănătate precum diabetul, bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială. Din păcate, obezitatea este în creștere la nivel mondial, devenind o problemă majoră de sănătate publică.

Dincolo de problemele de sanatate legate de bolile efective, obezitatea poate duce si la foarte multe probleme de sanatate mentala, cum ar fi: anxietatea, starile depresive, stresul, schimbarea starii de spirit, nervozitate excesiva si multe altele.

Sunt o mare sustinatoare a schimbarii stilului de viata intr-unul axat pe nutritie sanatoasa si exercitiu fizic, pentru ca am vazut pe propria piele cat de mult te poate schimba, de la interior spre exterior. Si de aceea am plecat intr-o calatorie prin care mi-am propus sa ii fac pe cei din jurul meu sa constientizeze importanta schimbarii stilului de viata de azi, de acum! Oricine poate face aceasta schimbare, cu rabdare si perseverenta, iar factorul motivator cel mai puternic poate fi propria sanatate fizica si mentala, dar si impactul pozitiv pe care il putem avea asupra celor din jur, de la parteneri de viata pana la parinti sau copii.

Carti si informatii care ne ajuta sa ne documentam despre un stil de viata sanatos

Am postat de curand mai multe story-uri pe Instagramul meu – (follow, please :)) https://www.instagram.com/doseofjoanna/ ) unde am povestit despre podcastul lui Mel Robbins, impreuna cu invitatul ei Dr. Mark Hyman. Este un podcast care merita ascultat, in sistem de urgenta! :))

În cartea sa “Forever Young”, Mark Hyman vorbește despre cum nutriția și exercițiile fizice pot ajuta la menținerea unei stări de sănătate optime și a unei vieți pline de energie și vitalitate. Cartea oferă o mulțime de sfaturi utile despre ce să mănânci și cum să faci exerciții fizice pentru a-ți menține sănătatea și a trăi o viață mai lungă și mai fericită.

Una dintre cele mai importante idei din carte este că dieta noastră ar trebui să se bazeze pe alimente întregi și proaspete, în special legume, fructe, nuci și semințe. Hyman recomandă evitarea alimentelor procesate, bogate în zahăr și carbohidrați rafinați, precum și a grăsimilor trans și a uleiurilor vegetale procesate. În schimb, el promovează o alimentație bazată pe alimente integrale, bogate în nutrienți și în același timp sărace în calorii.

Pe lângă alimentația sănătoasă, Hyman subliniază importanța exercițiilor fizice regulate. Cartea sa oferă o mulțime de idei și sfaturi pentru a face exerciții fizice care sunt benefice pentru sănătatea noastră. În cartea sa, Hyman susține că nu trebuie să facem exerciții fizice grele și extenuante pentru a ne menține sănătatea și a fi în formă. El recomandă activități simple, cum ar fi mersul pe jos, yoga sau înotul, care sunt suficient de eficiente pentru a-ți menține sănătatea și starea de bine.

Cartea “Forever Young” este o resursă valoroasă pentru oricine dorește să își îmbunătățească sănătatea și starea de bine prin nutriție și exerciții fizice. Pe lângă sfaturile practice, cartea oferă și o mulțime de informații utile despre cum funcționează corpul nostru și despre modul în care nutriția și exercițiile fizice pot influența starea noastră de sănătate și bunăstare.

În concluzie, cartea lui Mark Hyman “Forever Young” reprezintă o sursă excelentă de informații despre nutriție și exerciții fizice care pot ajuta la menținerea sănătății și stării de bine pe termen lung. Pe baza sfaturilor sale, putem începe să ne îmbunătățim obiceiurile alimentare și să facem exerciții fizice regulate, pentru a ne menține sănătatea și vitalitatea și pentru a trăi o viață mai lungă și mai fericită.

Proteinele si scaderea in greutate

Baza alimentatiei trebuie sa fie formata din proteine, fructe, legume, seminte si nuci. Proteinele sunt extrem de importante in alimentatie si ajuta foarte mult organismul: de la mentinerea indelungata a satietatii, pana la scaderea poftelor de dulce, la sanatatea musculara si osoasa, buna functionare a creierului, un somn mai odihnitor, o stare de bine si de energie de-a lungul zilei… Beneficiile sunt nenumarate. Pe paginile mele de instagram si tik tok puteti vedea mai multe materiale scurte, dar informative despre proteine:

https://www.instagram.com/doseofjoanna/

https://www.tiktok.com/@doseofjoanna

Sper ca aceste informatii sa va ajute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Automated SEO